Εδώ παρατίθενται ερωτήσεις σας και απαντήσεις εκ μέρους της επιτροπής, που μπορεί να αφορούν κι άλλους συναδέλφους. Το παρόν λοιπόν θα ενημερώνεται όταν κάποια νέα ερώτηση θα τίθεται από 'σας.

Μία από της προϋποθέσεις για το μέρος της Π.Α. είναι να απασχολεί γεωπόνο, εάν τώρα ο Γεωπόνος δεν είναι συνέχεια στην επιχείρηση κτλ. Υπάρχει πρόβλημα; 

 Ο γεωπόνος (είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ) πρέπει να είναι απασχολούμενος στο φορέα για το ίδιο διάστημα που είστε κι εσείς ασκούμενος (-η). Έστω, εάν λήγει η σύμβασή του ή η συνεργασία του με τον φορέα, πρέπει ο φορέας να βρίσκει άμεσα νέο συνάδελφο που να είναι ο επιβλέπων σας κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης.

Η επιχείρηση στην οποία έχω βρει είναι μια εταιρεία τυποποίησης και εν μέρει παραγωγής, εγώ θα ζητήσω ένα πόστο όπου επιθυμώ ή μου το ορίζει ο εργοδότης ή δεν έχει σημασία; 

Η κατεύθυνσή μας είναι αυτή της παραγωγής. Βέβαια, εάν στην τυποποίηση υπάρχει επιβλέπων γεωπόνος, τότε μπορεί να γίνει. Αν είναι σε όλες τις κατευθύνσεις (παραγωγή και τυποποίηση) ο συνάδελφος, τότε θεωρώ ότι μπορείτε. Πρέπει όμως να εγκριθεί κι από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Εάν αντιμετωπίζετε λοιπόν ένα τέτοιο δίλημμα, παρακαλώ πριν κάνετε τα χαρτιά σας, ενημερώνετε την επιτροπή (cmour@teipel.gr) για ποιον φορέα πρόκειται, ώστε να αποφύγετε μια χρονοβόρα διαδικασία που η επιτροπή τελικά να απορρίψει ως αίτηση.

Το θέμα της αμοιβής το ορίζει ο εργοδότης ( δλδ όσα θέλει αυτός ή υπάρχει ένας Μ.Ο που μπορεί αυτός να κυμανθεί;

Το θέμα της αμοιβής (κατώτατη αμοιβή) είναι ένα θέμα που διέπεται από νόμους. Έτσι, δεν αποφασίζει ακριβώς ο φορέας τι θα σας δώσει. Του επιβάλλεται από τη νομοθεσία (μισθός ανειδίκευτου εργάτη) κι από 'κει και πέρα ότι επιπλέον συμφωνήσει με τον απασχολούμενο(-η). Βέβαια για περισσότερα πρέπει να ρωτήσετε τον ΟΑΕΔ.

Αφού συμφωνήσουμε του στέλνω με email τα χαρτιά; Να συμπληρώσει πρώτα αυτός μετά και εγω την Υ.δήλωσή και το χαρτί με τούς βαθμούς είπαμε το κάνει η γραμματεία και μετά κάνω την αίτηση;

Μετά από τις συζητήσεις σας αν φτάσετε σε συμφωνία, τότε του στέλνετε ηλεκτρονικά το χαρτί της αποδοχής. Επιπλέον, εφόσον συμφωνεί πως όπως και να πάει η ιστορία με την απαγόρευση δια ζώσης επιθυμεί να σας απασχολήσει εξ αποστάσεως, καλό είναι επιπρόσθετα να του στείλετε και την υπεύθυνη δήλωση και το έντυπο αντικειμένου απασχόλησης να τα συμπληρώσει. Επαναλαμβάνω, για τα δύο τελευταία αναφερόμαστε στην περίπτωση που από τώρα έχετε συμφωνήσει ότι δεν τον πειράζει να σας απασχολήσει εξ αποστάσεως (εφόσον χρειαστεί). Εν συνεχεία, ότι τελικά του στείλετε, το συμπληρώνει ηλεκτρονικά, και ή το εκτυπώνει και το υπογράφει και σας το στέλνει πίσω σκαναρισμένο ή προσθέτει (φωτογραφία) την υπογραφή του ώστε να το στείλετε ηλεκτρονικά με τις υπογραφές του, στην Γραμματεία του Τμήματος ή να το στείλετε ταχυδρομικά μαζί με την αίτησή σας (κι αυτή ηλεκτρονικά συμπληρωμένη). Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε να μας στέλνετε (cmour@teipel.grτο excel συμπληρωμένο με τα στοιχεία σας, του φορέα απασχόλησης και του υπεύθυνου γεωπόνου που θα σας επιβλέπει από την πλευρά του φορέα. 

Στις περιοχές που τα μέτρα κατά της μετάδοσης του covid-19 δεν έχουν επηρεάσει τη λειτουργία των καταστημάτων / φορέων, σαν φοιτητές έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την πρακτική μας δια ζώσης, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, ή οφείλουμε να εργαστούμε εξ αποστάσεως ακόμη κι αν το κατάστημα παραμένει ανοιχτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, και για όσο διάστημα θα παρατείνονται, η πρακτική άσκηση δια ζώσης έχει ανασταλεί. Ο λόγος είναι γιατί εκτός από εργασία είναι και μια εκπαιδευτική διαδικασία. Ως τέτοια, όπως και όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες της 3βάθμιας εκπαίδευσης έχουν ανασταλεί δια ζώσης. Συνεπώς είναι θέμα νόμου κι όχι της κατά τόπους επικρατούσας κατάστασης.

Έχω βρει για πρακτική μια επιχείρηση η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να μου δίνει το ποσό που προβλέπεται να δίνεται από τον φορέα. Θα έχω πρόβλημα αν κάνω εκεί την πρακτική μου και πάρω μόνο τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ;

Σε ότι αφορά το τυπικό της υπόθεσης, πρέπει ο φορέας να είναι τυπικός. Από 'κει και μετά, εάν δεν προτίθεται να σας αμοίβει τα προβλεπόμενα, δεν διαφένεται να υπάρχει προοπτική μιας καλής συνεργασίας. Απ΄όσο γνωρίζουμε είναι ένα πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του φορέα απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενισχύσει την αμοιβή σας. Συνεπώς χωρίς αμοιβή, πως μπορεί να λάβει την ενίσχυση; Σε κάθε περίπτωση, σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε με τον ΟΑΕΔ σχετικά με το πρόγραμμα. 

Αν αποφασιστεί η πρακτική να γινει με τηλεεργασία θα είναι παράνομο να βρίσκομαι στον χώρο της επιχείρησης; 

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύπλοκο και επειδή εμπλέκονται πιθανά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, πρέπει όταν είστε απασχολούμενος (-η) δια ζώσης και ισχύσουν μέτρα αναστολής της δια ζώσης πραγματοποίησης της πρακτικής σας, να ενημερώνεται το ΕΡΓΑΝΗ και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο επόπτης εκπαιδευτικός του Τμήματος και η επιτροπή πρακτικής άσκησης. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν συνεχίζετε και πηγαίνετε, α) Δεν θα ληφθεί ο χρόνος που θα πηγαίνετε ενόσω ισχύουν τέτοια περιοριστικά μέτρα ως χρόνος πραγματοποιηθείσας πρακτικής άσκησης και β) Ο φορέας κινδυνεύει με επιβολή προστίμων επειδή δεν ενημέρωσε για την μεταβολή της κατάστασης απασχόλησής σας.

Κάνω αίτηση και μετά και τις ενστάσεις (αν γίνουν) είμαι εκτός ΕΣΠΑ. Μπορώ να κάνω πρακτική;

Και βέβαια κάνεις την πρακτική σου κανονικά. Υπάρχει και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, στο οποίο όμως δεν εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο. Είναι κάτι μεταξύ του φορέα και του ΟΑΕΔ που βέβαια σε αφορά. Συνεπώς για περισσότερες λεπτομέρειες απευθύνστε στον ΟΑΕΔ.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω την πρακτική μου;

Θεωρητικά όποτε έχεις καλύψει την απαίτηση να βρίσκεσαι στο 8ο εξάμηνο σπουδών και να έχεις περάσει τα 2/3 των 39 μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τεχνολόγων Γεωπόνων. Δηλαδή περασμένα τα 26 μαθήματα. Από 'κει και μετά ξεκινούν οι επιλογές. Προκειμένου να μην προκληθεί χάος στη Γραμματεία και στα λοιπά εμπλεκόμενα όργανα του Τμήματος για την πρακτική, η πρόσκληση γίνεται 2 φορές το χρόνο, συνήθως περίπου έναν με ενάμιση (1 - 1,5) μήνα πριν την έναρξη της πρακτικής. Σε κανονικές συνθήκες η εαρινή περίοδος ξεκινά 1 Απριλίου και η χειμερινή 1 Οκτωβρίου. Λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες θα τις βρίσκετε στην εκάστοτε πρόσκληση που αναρτάται στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα του Τμήματος, του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης). Αυτές οι περίοδοι είναι και αυστηρά αυτές όπου γίνεται η επιλογή απασχόλησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να πραγματοποιήσει  την πρακτική του στο ενδιάμεσο, αυτό μπορεί πιο εύκολα να γίνει στον ιδιωτικό κι όχι στον δημόσιο τομέα. Κατά τα άλλα, πρέπει να καταθέσει την αίτησή του (από την ιστοσελίδα του Τμήματος), συμπεριλαμβάνοντας την αποδοχή του υποψήφιου φορέα (με τις ανάλογες υπογραφές)  να υποβάλλει κανονικά το αρχείο excel με τα στοιχεία του και τα στοιχεία του φορέα του και να τα υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος.

Ο φορέας που βρήκα δεν προτίθεται να με απασχολήσει εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνω αυτόματα σε αναστολή;

Όχι. Για να μπείτε σε αναστολή πρέπει να έχετε ξεκινήσει -προφανώς- δια ζώσης. Αν την περίοδο που θα ξεκινήσετε την πρακτική σας έχει ξεκινήσει η δια ζώσης πρακτική άσκηση και διακοπεί λόγω μέτρων, τότε περνάτε σε αναστολή. Όταν έχετε τέτοιες ενδείξεις, και λόγω του αβέβαιου της κατάστασης, συνεχίστε την έρευνά σας και σε άλλους φορείς που πιθανά να μπορούν να σας απασχολήσουν εξ αποστάσεως. Σε κάθε περίπτωση, κάνετε την αίτησή σας κανονικά και εάν όταν πρόκειται να ξεκινήσετε ισχύει ακόμη μόνον η εξ αποστάσεως απασχόληση, τότε μας ενημερώνετε και επίσημα μέσω mail (στη Γραμματεία, στον επόπτη εκπαιδευτικό σας, στην επιτροπή πρακτικής άσκησης (cmour@teipel.gr) και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (ΕΣΠΑ -αν έχετε γίνει δεκτοί) ότι δεν ξεκινήσατε πρακτική κι ότι θα επανέλθετε με νέα αίτηση. Η αίτηση και τα χαρτιά γίνονται με την προοπτική να ξεκινήσει η πρακτική την 1η Απριλίου. Αν όχι, τότε δυστυχώς ακυρώνονται, και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.

Έχασα την ενημέρωση για την πρακτική άσκηση... ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να κάνω πρακτική άσκηση;

Για να κάνετε πρακτική πρέπει να είστε στο 8ο εξάμηνο σπουδών και να έχετε περάσει τα 26 από τα 39 μαθήματα του Τμήματος ώστε να θεωρηθείτε πτυχιούχος.
Εύρεση φορέα
 Η πράκτική γίνεται σε φορείς που απασχολούν Γεωπόνο ή Τεχ. Γεωπόνο ώστε να σας επιβλέπει. Αφού συμφωνήσατε μαζί του, του δίνετε -προτείνουμε ηλεκτρονικά- το έντυπο ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΦΟΡΕΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ το συμπληρώνει και το επισυνάπτετε στην αίτηση ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ την οποία συμπληρώνετε κι αυτή ηλεκτρονικά και την υπογράφετε είτε βάζοντας την υπογραφή σας ως φωτογραφία στην ανάλογη θέση ή την εκτυπώνετε και την υπογράφετε.
Υποβολή αίτησης
 Παίρνετε τα δύο ανωτέρω εκτυπωμένα και υπογεγραμμένα και τα στέλνετε είτε ταχυδρομικά είτε ιδιοχείρως (δύσκολο λόγω περιορισμών στις κινήσεις των πολιτών) ή και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος.  
Εξ αποστάσεως / δια ζώσης
Λόγω της γενικής αβεβαιότητας για το πως θα εκκινήσει η πρακτική για την περίοδο Απρίλιος -Σεπτέμβριος 2021, καλό είναι να διερευνάτε και το ενδεχόμενο να μπορεί να σας απασχολήσει ο φορέας με μεθόδους εξ αποστάσεως (τηλε-εργασία). Προκειμένου να διασφαλιστεί το Τμήμα, πρέπει να επισυνάψετε επιπλέον τα εξής: Υπεύθυνη δήλωση ότι ο φορέας μπορεί να σας απασχολήσει εξ αποστάσεως και βεβαίωση για το αντικείμενο που θα σας απασχολήσει για το διάστημα που θα πραγματοποιείτε την πρακτική σας εξ αποστάσεως και ποιος θα είναι ο γεωπόνος που θα σας επιβλέπει. Φυσικά για μικρές επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος του φορέα και ο γεωπόνος μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο, συνεπώς τότε πρέπει να υπογράψει και στα δύο σημεία (αναφέρομαι στην βεβαίωση) ο ίδιος. Σε περίπτωση που θα έχετε εξασφαλίσει, παρακαλώ επισυνάψτε τα στην αίτησή σας εξ αρχής! Στην περίπτωση που δεν προτίθεται ο φορέας να σας απασχολήσει με μεθόδους εξ αποστάσεως, δεν πειράζει, προχωράτε τη διαδικασία της αίτησης χωρίς τα παραπάνω δύο έγγραφα. Όμως, σε περίπτωση που δεν εκκινήσουμε δια ζώσης, την πρακτική μας και ισχύουν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για την πρακτική, θα περνά ο χρόνος και δεν θα καταμετράται το διάστημα αυτό ως τελεσθής χρόνος πρακτικής. Έτσι, θα χρειαστεί να κάνετε πια μια νέα αίτηση όταν θα ξεκινήσει δια ζώσης. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, να έχετε μια εναλλακτική λύση, δηλαδή έναν φορέα που να δέχεται να μας απασχολήσει εξ αποστάσεως.
Βοήθεια μέσω διαδικτύου
1. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στην πρακτική άσκηση. http://agro.uop.gr/index.php/praktiki-askisi 
     α. Στο "πρακτική άσκηση" φαίνεται η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων http://agro.uop.gr/index.php/praktiki-askisi/news-announcements
     β. Δείτε την παρουσίαση, είναι ανεβασμένη στις ανακοινώσεις και εδώ
     γ. Στην ιστοσελίδα βρίσκονται και τα απαραίτητα έντυπα (αίτηση, βεβαίωση φορέα απασχόλησης)   http://agro.uop.gr/index.php/praktiki-askisi/required-documents
     δ. Συμπληρώνετε το Πίνακας Συμπλήρωσης Στοιχείων Φοιτητών Πρ. Άσκησης και μου το στέλνετε αφού έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης. 
2. Παρακαλώ γραφτείτε στο https://eclass.uop.gr/courses/1208/ όπου υπάρχει και εκεί η παρουσίαση, απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα συναδέλφων και άλλα διαδικαστικά, προκειμένου να γίνεται κι από 'κει μαζική ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Οι φορείς με τους οποίους έχω επικοινωνήσει, με ρωτάνε εάν μπορώ να μπω με σιγουριά στο ΕΣΠΑ..μπορώ κάπως να το ελέγξω αυτό ή πρέπει να κάνω την αίτηση ότι επιθυμώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να περιμένω τα αποτελέσματα; Στην περίπτωση που δεν με πάρουν στο ΕΣΠΑ τι γίνεται μετά;

Σχετικά με το ερώτημά σας αν θα προκριθείτε με σιγουριά ή όχι μέσω ΕΣΠΑ δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, θα γίνει η αξιολόγηση και τότε θα υπάρξει ο προσωρινός πίνακας των αποτελεσμάτων. Οι φορείς πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της προβλεπόμενης αμοιβής. Ο φορέας υποχρεούται να αμοίβει τον φοιτητή με τα προβλεπόμενα (ανειδίκευτου εργάτη) από την κείμενη νομοθεσία. Εάν δεν ενταχθείτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, υπάρχει και πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο όμως ενισχύει τον φορέα για να σας καλύψει και πάλι μέρος της αμοιβής σας (δηλαδή δεν εμπλέκεται το Τμήμα Γεωπονίας σ' αυτό). Θα παρότρυνα τον φορέα (αλλά και εσάς) να επικοινωνήσετε με τον τοπικό ΟΑΕΔ και να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό. Στην περίπτωση λοιπόν απόρριψής σας από το πρόγραμμα (αυτό επιβεβαιώνεται με τους τελικούς πίνακες, αφού εξεταστούν οι ενστάσεις επί του προσωρινού πίνακα) ενημερώνετε τον υποψήφιο εργοδότη σας και κάνει τα απαραίτητα (είτε ο ίδιος είτε ο λογιστής του) προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ. Για λεπτομέρειες όμως παρακαλώ να επικοινωνείτε με τον τοπικό ΟΑΕΔ ώστε να είστε προετοιμασμένος στην επόμενη συνάντησή σας με υποψήφιο φορέα.

Έκανα την αίτηση μαζί με τα συνοδευτικά της και τα έστειλα στη Γραμματεία. Πρέπει να στείλω και τα χαρτιά ότι μπορούν να με απασχολήσουν εξ αποστάσεως;

Προκειμένου να γλιτώσετε την χρονοβόρο διαδικασία του πηγαινέλα των αιτημάτων από πλευράς επιτροπής πρακτικής άσκησης, εάν έχετε ήδη εξασφαλίσει και τα απαραίτητα έγγραφα* καλό είναι να τα στείλετε κι αυτά μαζί με το πακέτο της αίτησης.

*την υπεύθυνη δήλωση ότι μπορεί να σας απασχολήσει ο φορέας σας με μεθόδους τηλε-εργασίας και τη βεβαίωση για το αντικείμενο (ή τα αντικείμενα) που θα έχετε κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξ αποστάσεως.

Μαζί με τα έγγραφα στέλνω και στη γραμματεία το excel με τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί μου και με τον φορέα απασχόλησης;

Όχι, το αρχείο excel το στέλνετε στο cmour@teipel.gr ώστε να διευκολύνετε το έργο της επιτροπής πρακτικής άσκησης.

Βρήκα πρακτική στην πόλη μου σε ιδιώτη αλλά μου είπε ότι δεν υποστηρίζει τηλεργασία. Εγώ βλέπω ότι δουλεύουν τα μαγαζιά και τα μελετητικά γραφεία. Η πρακτική μου εμένα πότε θα ξεκινήσει σε αυτή τη περίπτωση;
Η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει είναι με προοπτική να ξεκινήσει η πρακτική την 1η Απριλίου κανονικά. Λόγω της πιθανότητας να ξεκινήσει η πρακτική εξ αποστάσεως (εφόσον υπάρξει ανάλογη απόφαση) θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει τα δύο έντυπα (υπεύθυνη δήλωση εργοδότη και βεβαίωση για το αντικείμενο που θα σας απασχολεί). Σε κάθε περίπτωση η αίτησή σας θα ληφθεί κανονικά, και θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για (δια ζώσης) πρακτική. Αν υπάρξει λοιπόν κάποιο μέτρο αναστολής της δια ζώσης πρακτικής τότε πρέπει είτε :
1. Να περιμένετε όταν ξεκινήσει δια ζώσης η πρακτική και 
    1.1 ή να επανέλθετε (εάν ξεκίνησε η πρακτική δια ζώσης και σταμάτησε λόγω μέτρων) και συνεπώς ισχύει η σύμβαση και οπότε με απόφαση της Συνέλευσης ενημερώνετε το ΕΡΓΑΝΗ ότι ξεκινάτε 
    1.2 ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συμβάσεων (αφού πρώτα ενημερώσετε μέσω email Γραμματεία και εμένα -cmour@teipel.gr ότι το ενδιαφέρον του φορέα παραμένει) ώστε να συνεχίσουμε από 'κει που πάγωσε η διαδικασία λόγω των μέτρων
είτε
2. Nα βρείτε κάποιον άλλο φορέα που να μπορεί να σας απασχολήσει εξ αποστάσεως. 
Στη δεύτερη περίπτωση, αφού το επιβεβαιώσετε, στέλνετε στη Γραμματεία και σε εμένα (cmour@teipel.gr) τα δύο αναφερθέντα έγγραφα (συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα) μαζί με νέα αίτηση, και την βεβαίωση αποδοχής του φορέα, χωρίς την υπεύθυνη δήλωσή σας για το ΕΣΠΑ αφού θα είναι εκτός πια προθεσμιών. Με απόφαση Προέδρου ξεκινάτε που σημαίνει ότι λαμβάνετε στο email σας την σύμβαση, την εκτυπώνετε (x3), υπογράφετε τα 3 αντίγραφα εσείς κι ο εκπρόσωπος του φορέα και τα στέλνετε πίσω στη Γραμματεία. Σας στέλνουμε το συντομότερο τα δύο από τα 3 αντίγραφα της σύμβασης, το βιβλίο πρακτικής και τα συνοδευτικά χαρτιά (βεβαίωση ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της πρακτικής και χαρτί προς τον φορέα που του ζητείται να σας απασχολήσει για το διάστημα που απομένει από τελεσθέν 6μηνο ή για το σύνολο του εξαμήνου εάν δεν προλάβατε να ξεκινήσετε την 1η Απριλίου). Την σύμβαση πρέπει να την "ανεβάσει" στο ΕΡΓΑΝΗ ο φορέας (ο λογιστής του), προκειμένου να ξεκινήσει να γράφει ο χρόνος της πρακτικής σας.
Σε ότι αφορά την αγορά, τα μαγαζιά μπορεί να δουλεύουν, αλλά επειδή η πρακτική άσκηση έχει θεωρηθεί "μάθημα", ο υφυπουργός το αντιμετωπίζει με τους όρους που γίνονται και τα υπόλοιπα μαθήματα στην 3θμια, δηλ. με τηλε-εργασία...

Ο φορέας που έχω βρει μου είπε ότι σε 3 μήνες θα αλλάξει την εφορια από ομώνυμη σε κάτι άλλο και θα αλλάξει ΑΦΜ. Θα παραμείνει ο ίδιος γεωπόνος. Τί πρέπει να κάνω; 

Κάτ' αρχάς κάνετε την αίτησή σας κανονικά. Όταν πλησιάζει η ώρα να γίνει η αλλαγή, ο φορέας πρέπει να μας ενημερώσει -πιθανόν να χρειαστεί να το κάνετε εσείς-  με ένα ενημερωτικό σημείωμα (στη Γραμματεία πρωταρχικώς και μετά εμένα) ώστε να υπολογιστεί το διάστημα που κάνατε κατά την ισχύ της πρώτης σύμβασης. Στη συνέχεια υπολογίζεται πόσο ακόμα θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε το εξάμηνο στον "νέο" φορέα, και να γίνει νέα σύμβαση. Αυτό περιλαμβάνει και τις ανάλογες ενημερώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ, (σταμάτημα) και παρουσίαση της νέας σύμβασης -για το διάστημα που θα σου έχει μείνει για συμπληρώσεις το 6μηνο, κινήσεις που πρέπει να αναλάβει ο λογιστής του φορέα.

Μήπως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν με συμφέρει έναντι αυτού του ΟΑΕΔ;

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι μια συνεργασία δική σας με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (Γ.Π.Α.). Το ΓΠΑ θα σας ζητήσει δηλ. λογαριασμό τραπέζης προκειμένου να σας καταθέτει τα χρήματα. Στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, είναι μια συνεργασία που εμπλέκεστε μεν -αφού σας δηλώνει ο φορέας- αλλά διαχειριστικά είναι μεταξύ του φορέα και του ΟΑΕΔ. Στους πονηρούς καιρούς που ζούμε που λόγω "πονηριάς" έγιναν και πιο βασανιστικοί για τους υπαλλήλους και τους φορείς, είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς την συμπληρωματική αμοιβή σας (τα δεδουλευμένα). Υπάρχει μεν η Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, ιδιαίτερα όσοι ήδη έχετε εργαστεί, αυτό προκαλεί επιπλέον τριβές. Η αμοιβή από τον ΟΑΕΔ, μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανά ημέρα, αλλά α) γίνεται αναδρομικά και β) έγκειται στην αξιοπιστία και σοβαρότητα του φορέα για την τήρηση των συμφωνιών. Στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, τα χρήματα -επαναλαμβάνουμε- κατατίθενται σε λογαριασμό σας. Ολοκληρώνοντας, θα σας θυμήσουμε την παροιμία: "Κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι". 

Δεν τα βρήκαμε τελικά με τον φορέα και δεν ξεκίνησα ακόμα την πρακτική μου τί κάνω;

Πρέπει να κάνετε μια αίτηση προς τη Γραμματεία με την οποία θα αιτήστε την ακύρωση της πραγματοποίησης της πρακτικής σας άσκησης στον φορέα που είχατε αιτηθεί. Την αίτηση μπορείτε να τη βρείτε στα έντυπα της Γραμματείας του Τμήματος: http://agro.uop.gr/index.php/2016-03-23-16-08-54

Εκεί θα βρείτε την αίτηση σε DOC ώστε να την κατεβάσετε και να την συμπληρώσετε. Τη στέλνετε με email στο tg@us.uop.gr

Σε περίπτωση που έχετε βρει άλλο φορέα, επικοινωνήστε αρχικά με την επιτροπή με μήνυμα στο cmour@teipel.gr και θα σας δοθούν οδηγίες για τη συνέχεια.