ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Ανακοινώσεις

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΑΡ 2023-2024
- Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 - 9:58 μ.μ. -

Εξεταστέα ύλη  του μαθήματος της Αμπελουργίας για το Εαρινό εξαμ. 2023-2024

Από τις Σημειώσεις της κας Σμαραγδής Πετροπούλου Καραγιαννοπούλου, που είναι ανηρτημένες στο e-class:

Σημειώσεις Αμπελουργίας, Καλαμάτα, 2022

Κεφ 1ο Μία ανάγνωση ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Κεφ 2ο Μία ανάγνωση ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ. Aπλώς να ενημερωθείτε, εννοείται ότι δεν μαθαίνετε τα νούμερα απέξω !

Κεφ 3ο ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Κεφ 4ο ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Κεφ 5ο ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Κεφ 6ο ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΑ=ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ=ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ. Τις ποικιλίες θα τις μάθετε όλες ονομαστικά, χρώμα σταφυλιού και πότε (περίπου) ωριμάζουν, Αναλυτικά θα μάθετε μόνο για Σουλτανίνα, Ραζακί, Αττική, Perlette, Italia, Victoria, Cardinal, Grimson seedless, Black Magic, Red Globe, Ralli seedless (εννοείται ότι για αυτές τις ποικιλίες θα μάθετε μόνο τα αμπελογραφικά τους χαρακτηριστικά, όχι που καλλιεργούνται ή σε τι έκταση καλλιεργούνται).

Κεφ 7ο ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ονομαστικά θα τις μάθετε όλες τις ποικιλίες. Αναλυτικά (κυρίως τα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά) θα μάθετε για τις ποικιλίες Αγιωργήτικο, Αθήρι, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Φωκιανό.

Κεφ 8ο ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ. Αναλυτικά θα μάθετε για Cabernet Sauvignon, Μerlot, Chardonnay, Syrah, Sauvignon blanc.

Κεφ 9ο ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.

Κεφ 10οAπό την αρχή του κεφαλαίου μέχρι τη σελ. 157, μέχρι εκεί δηλαδή που γράφει : Παρακάτω περιγράφονται τα αμερικάνικα υποκείμενα αμπέλου που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, θα το διαβάσετε και για Θ και για Ε. Από κεί και πέρα για Ε , θα μάθετε ονομαστικά όλα τα υποκείμενα και αναλυτικά θα μάθετε για τα υποκείμενα: R110, 140Ruκαι P1103.

Κεφ.11ο  Όλο το κεφάλαιο θα το διαβάσετε για τη θεωρία και

από τη ΦΥΤΕΥΣΗ (σελ.176) μέχρι το τέλος του κεφαλαίου θα το διαβάσετε και για το εργαστήριο.

Κεφ 12ο  Από την αρχή του κεφαλαίου μέχρι και ΓΕΝΙΚΑ και για Θ και για Ε. Το υπόλοιπο δηλαδή από/και ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥ μέχρι τέλος για Ε.

Κεφ 13ο  ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ θα το διαβάσετε όλο το κεφάλαιο εκτός από τα θερινά κλαδέματα (σελ.224-τέλος) που θα τα διαβάσετε και για τη θεωρία και για το εργαστήριο.

Κεφ 14ο  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ.

Κεφ 15ο  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ (ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ).

Κεφ 16ο  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ.

Θ: Θεωρία, Ε:Εργαστήριο

………………………………………………………………………………………….

   Επιπλέον της παραπάνω εξεταστέας ύλης στο εργαστήριο της Αμπελουργίας συμπεριλαμβάνονται και οι παρουσιάσεις (Powerpoint) που έχουν αναρτηθεί στο e Class του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης οι φοιτητές-τριες θα πρέπει  να αναγνωρίζουν: α) είδη εμβολιασμών, β) κλαδέματα καρποφορίας, γ) κλαδέματα μόρφωσης σχήματος, δ) θερινά κλαδέματα, ε) μορφολογικά χαρακτηριστικά της αμπέλου (π.χ. αναγνώριση οργάνων, θέση λανθάνοντος οφθαλμού, ταχυφυούς οφθαλμού, μεσοκάρδιου βλαστού κ.ά.) και ζ) εφαρμοσμένες καλλιεργητικές τεχνικές.

                                 Σ.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-Δ.ΤΣΙΛΙΑΝΟΣ