Εξεταστέα ύλη για το χειμ.2023-2024
- Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 - 2:04 μ.μ. -

Εξεταστέα ύλη για το μάθημα ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ Ι (Αειθαλή Καρποφόρα Δένδρα ονομάζετο το μάθημα στο  ΤΕΙ) για το Χειμ. Εξαμ. 2023-24 από τις Σημειώσεις της κας Σ. Πετροπούλου Καραγιαννοπούλου

  • ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ (ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ, Καλαμάτα, 2019)

Θ=θεωρία, Ε=εργαστήριο

Ενημερωτικά ή αλλιώς μια ανάγνωση σημαίνει ότι δεν είναι στην εξεταστέα ύλη, δηλαδή δε θα ερωτηθείτε στις εξετάσεις, πρέπει όμως να το διαβάσετε υποχρεωτικά για να ενημερωθείτε.

Κεφ.1 Θα τα διαβάσετε ενημερωτικά.

Κεφ.2 Θα το διαβάσετε ενημερωτικά εκτός από : Λάδι και υγεία που θα το διαβάσετε αναλυτικά.

Κεφ.3 Θ. Θα το διαβάσετε όλο το κεφάλαιο για τη θεωρία.

Κεφ.4 Και Θ (θεωρία) και Εργαστήριο (Ε). Τα άλλα φυτά της οικογένειας Oleaceae θα τα διαβάσετε ενημερωτικά.

Κεφ.5  Θα το διαβάσετε για τη Θεωρία μόνο, αλλά πρέπει να μάθετε πολύ καλά το κεφάλαιο αυτό γιατί έχει σχέση και με το εργαστήριο του μαθήματος.

Κεφ.6  Και για Θ και για Ε.

Κεφ.7  Για τη Θεωρία.

Κεφ.8 Θα το διαβάσετε όλο το κεφάλαιο για τη θεωρία, εκτός από το υποκεφάλαιο: Λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση της ελιάς, το οποίο θα το διαβάσετε ενημερωτικά.

Κεφ.9 Για τη Θεωρία.

Κεφ.10 ΚΛΑΔΕΜΑ ΕΛΙΑΣ : Ε

Κεφ.11 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ : Ε Θα μάθετε τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι επιτραπέζιες ποικιλίες. Μικρόκαρπες=ονομαστικά, αναλυτικά μόνο για Κορωνέικη και Κοθρέικη-Μανάκι. Ονομαστικά επίσης θα μάθετε τις άλλες μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς που είναι λιγότερο διαδεδομένες.

Μεσόκαρπες=Ονομαστικά. Θα μάθετε μόνο αναλυτικά για Μεγαρείτικη και ονομαστικά άλλες μεσόκαρπες ποικιλίες μικρότερης σημασίας.

Χονδρολιές: Αναλυτικά για την Καλαμών και τις άλλες ονομαστικά. Ονομαστικά και τις ξένες ποικιλίες βρώσιμων ελιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Κεφ.12 ΠΟΛ/ΜΟΣ ΕΛΙΑΣ:Ε

Κεφ.13 ΠΟΤΙΣΜΑ ΕΛΙΑΣ:Θ

Κεφ.14 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ:Θ 

 

 

2)ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Σημειώσεις Εσπεριδοειδών, Καλαμάτα, 2022

Θ: για τη θεωρία, Ε: για το εργαστήριο

Μια ανάγνωση ή αλλιώς ενημερωτικά σημαίνει ότι θα το διαβάσετε αλλά δεν θα  ερωτηθείτε στις εξετάσεις.

Κεφ. 1οΘ+Ε Θα διαβάσετε αναλυτικά μόνο τις σελίδες: 1,12 μέχρι…….αλλά η γεύση τους είναι πιο γλυκιά.

Το Κεφάλαιο Θρεπτική αξία των εσπεριδοειδών θα το διαβάσετε μόνο για τη Θεωρία.

Το υπόλοιπο κεφάλαιο, δηλαδή :ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ=μια ανάγνωση.

Κεφ 2οΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ=Θ+Ε (εννοείται ότι θα διαβάσετε για τις εξετάσεις μόνο τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται-απαντώνται στη χώρα μας, τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή θα τα διαβάσετε ενημερωτικά), Γενικά=Θ+Ε

Κεφ 3ο Θ+Ε

Κεφ 4ο Θ

Κεφ 5ο Θ

Κεφ 6ο Ε

Κεφ 7ο Ε Θα διαβάσετε αναλυτικά μόνο για τη νεραντζιά. Τα άλλα υποκείμενα θα τα μάθετε ονομαστικά. Εννοείται ότι δεν θα μάθετε τον πίνακα απλώς μια ανάγνωση. Αναλυτικά επίσης θα μάθετε: Αναφύτευση και συμπλήρωση κενών σε παλιούς οπωρώνες.

Κεφ 8οΕ

Κεφ 9οΘ ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ και ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΕΣ=μια ανάγνωση. ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ=Θα το διαβάσετε όλο αναλυτικά.

Κεφ 10οΕ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Θα διαβάσετε τα Γενικά για την πορτοκαλιά από: Είναι δένδρο με κόμη συμπαγή… μέχρι…….4.Γλυκόχυμα. Θα διαβάσετε αναλυτικά για τα 1.Ομφαλοφόρα πορτοκάλια, ποιες ομφαλοφόρες ποικιλίες γνωρίζετε και πότε ωριμάζει η κάθε ποικιλία. Θα διαβάσετε αναλυτικά για τις ποικιλίες: WashingtonNavel, Lanelate και Navelina.

  1. Koινά: Θα διαβάσετε από: Στην κατηγορία αυτή…. μέχρι….εμπορικής περιόδου, δηλαδή τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Θα μάθετε ονομαστικά όλες τις ποικιλίες κοινών πορτοκαλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας και πότε συγκομίζονται. Αναλυτικά θα διαβάσετε για την Βαλέντσια.

3.Αιματόχρωμες ποικιλίες ή σαγκουίνια. Θα μάθετε τα γενικά δηλαδή από:Αιματόχρωμες ποικιλίες…. μέχρι…..το εκάστοτε χρησιμοποιούμενο υποκείμενο. Θα μάθετε ονομαστικά τις ποικιλίες.

4.Γλυκόχυμες ποικιλίες, ντόλτσα ή σεκέρια=μια ανάγνωση.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Θα διαβάσετε αναλυτικά: Στην κατηγορία των μανταρινιών υπάγονται…μέχρι…..Οι σπουδαιότερες ποικιλίες μανταρινιάς είναι οι παρακάτω. Θα μάθετε ονομαστικά ποιες ποικιλίες μανταρινιάς καλλιεργούνται στη χώρα μας και πότε συγκομίζεται η κάθε ποικιλία. Αναλυτικά θα διαβάσετε για τις ποικιλίες Κλημεντίνη, Encore καιW. MurcottAfourer.

ΕΙΔΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ=μια ανάγνωση

ΛΕΜΟΝΙΑ: Θα διαβάσετε αναλυτικά από : Η λεμονιά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο……μέχρι…..στο να αυξήσει το ποσοστό της καλοκαιρινής παραγωγής του.

Θα μάθετε ονομαστικά ποιες ποικιλίες λεμονιάς καλλιεργούνται στη χώρα μας και πότε συγκομίζεται η κάθε ποικιλία. Αναλυτικά θα μάθετε για την Interdonato και Βακάλου.

Από : Αστάθεια στο ποσοστό της καλοκαιρινής παραγωγής θα το διαβάσετε αναλυτικά από την αρχή: Ένα άλλο σημείο…μέχρι…απ`ό,τι άλλα υποκείμενα την καλοκαιρινή παραγωγή των παραπάνω ποικιλιών.

GRAPEFRUIT ή ΒΟΤΡΥΟΚΑΡΠΟΣ Από: Το GRAPEFRUIT η ΒΟΤΡΥΟΚΑΡΠΟΣ Από σελ.161 μέχρι  σελ.164= …γνωστή και ως Ruby Red ή Red Blush  και η κόκκινη ποικιλία Star Ruby.Τις ποικιλίες γκρέιπφρουτ θα τις μάθετε ονομαστικά και πότε συγκομίζονται οι καρποί τους.

Θα διαβάσετε για ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ, ΚΙΤΡΙΑ, ΦΡΑΠΑ και ΜΠΕΡΓΑΜΟΤΟ μόνο τις εδαφοκλιματικές τους απαιτήσεις και μια περιγραφή του φυτού. Το Fingerlime θα τα διαβάσετε μια ανάγνωση.

Κεφ 11ο Θ Θα διαβάσετε μια ανάγνωση μόνο: Αλλοιώσεις του καρπού που οφείλονται σε γηρασμό του φλοιού. Όλο το άλλο κεφάλαιο θα το διαβάσετε αναλυτικά.

3)ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

ΑΒΟΚΑΝΤΟ, Καλαμάτα, 2022

Γενικά: Μια ανάγνωση

Διάδοση καλλιέργειας: Μια ανάγνωση

Καλλιέργεια αβοκάντο στη χώρα μας Θ (εννοείται δε θα μάθετε τους πίνακες)

Θρεπτική αξία του αβοκάντο: Μια ανάγνωση

Κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις Θ (τους τρεις τύπους αβοκάντο θα τους μάθετε ονομαστικά, δηλαδή από Ποικιλίες τύπου West Indian….μέχρι….και η Ettinger είναι υβρίδια ποικιλιών τύπου Γουατεμάλας και Μεξικού, θα μάθετε μόνο τα ονόματα των τριών τύπων, τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε μια ανάγνωση, δηλαδή δε θα διαβάσετε τι χαρακτηριστικά έχει ο καθένας από αυτούς τους τρεις τύπους). Θα συνεχίσετε μετά να διαβάζετε αναλυτικά: Το αβοκάντο, καθώς είναι είδος τροπικό-υποτροπικό……….μέχρι τέλος αυτού του κεφαλαίου,…..σε σχέση με τα εσπεριδοειδή,  δηλαδή μέχρι περιγραφή του φυτού.

Περιγραφή του φυτού Θ+Ε

Λίπανση=μια ανάγνωση

Άρδευση: Θ

Ποικιλίες αβοκάντο Ε Θα μάθετε τις ποικιλίες ονομαστικά (εκτός από Hass  και Fuerte που θα τις μάθετε αναλυτικά) και πότε συγκομίζεται η κάθε ποικιλία. Θα μάθετε να ξεχωρίζετε τις ποικιλίες από τις φωτογραφίες των σημειώσεων.

Πολλαπλασιασμός: Ε Θα το διαβάσετε όλο το κεφάλαιο.Τα τέσσερα πιο διαδεδομένα κλωνικά υποκείμενα θα τα μάθετε ονομαστικά.

Συγκομιδή: Θ

4) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ,2014)

Όλα για τη θεωρία [εκτός από: τι οφθαλμούς έχει και πως εξελίσσονται (πως καρποφορεί), τις ποικιλίες ονομαστικά, πότε ωριμάζουν και πως πολ/ται που θα τα διαβάσετε για το εργαστήριο].

5) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Υπερεντατικοί ελαιώνες, Καλαμάτα,2019

Θα τις διαβάσετε όλες τις σημειώσεις ενημερωτικά.

…………………………………………………………………………………………………..

Βοτανική ταξινόμηση, (δηλαδή σε ποιο γένος, είδος και οικογένεια υπάγονται) θα μάθετε για όλα τα παραπάνω φυτά (ελιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, γκρέιπφρουτ, νεραντζιά, φράππα, περγαμότο, κίτρο, κουμκουάτ, αβοκάντο, μουσμουλιά) και για Θ και για Ε.

Η Διδάσκουσα το μάθημα Δενδροκομία Ι το χειμ.εξ.2023-24 κ. Σμαραγδή Πετροπούλου

Καλαμάτα, 11-01-2024