ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ (Μ0706Ε)
Βούρος Α.
Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής, αποτελεί το βασικότερο είδος διατροφής ενώ αποτελεί την απαραίτητη πρώτη ύλη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και της δευτερογενούς παραγωγής όπως η βιομηχανία. Ως φυσικός πόρος το νερό συμμετέχει σε κάθε παραγωγική - αναπτυξιακή δειργασία καθορίζοντας την απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης αποτελούν σύγχρονη ανάγκη λόγω και της ολοένα και μεγαλύτερης επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Εξάλλου η αλόγιστη χρήση και και εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης της κοινωνίας οδηγούν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Με την έννοια αυτή προκύπτει η σημασία των τεχνολογιών κατεργασίας του νερού.
Για την κατανόηση και εμβάθυνση των διεργασιών που συζητούνται στο μάθημα απαιτούνται βασικές γνώσεις διαφόρων επιστημονικών πεδίων του μηχανικού. Ο ποιοτικός έλεγχος του νερού και η επιλογή της μεθόδου επεξεργασίας για την επίτευξη ποιοτικών απαιτήσεων αποτελεί γνωστικό αντικείμενο του μηχανικού.
Οι διεργασίες επεξεργασίας του νερού μπορούν να διαχωρισθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που σχετίζονται με την αποσταθεροποίηση και διαχωρισμό των αιωρούμενων στερεών, σε αυτές που αφορούν στη συγκράτηση και απομάκρυνση διαλυτών συστατικών και σε εκείνες που σχετίζονται με την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών.
Οι διεργασίες που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση αιωρούμενων στερεών είναι η κροκίδωση - συσσωμάτωση ώστε να είναι εφικτός ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση των σχηματιζόμενων θρόμβων με μια από τις διαδικασίες καθίζηση, επίπλευση διήθηση που έπονται. Η απομάκρυνση διαλυτών συστατικών από το νερό επιτυγχάνονται με τεχνικές όπως η αντίστροφη ώσμωση και η ηλεκτροδιάλυση για το διαχωρισμό οργανικών και ανόργανων αλάτων. Τέλος η απουσία ανεπιθύμητων μικροοργανισμών στο νερό διασφαλίζεται με την απολύμανσή του με μηχανισμούς απολύμανσης.
ΛιγότεραΤο νερό είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής, αποτελεί το βασικότερο είδος διατροφής ενώ αποτελεί την απαραίτητη πρώτη ύλη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και της δευτερογενούς παραγωγής όπως η βιομηχανία. Ως φυσικός πόρος το νερό συμμετέχει σε κάθε παραγωγική - αναπτυξιακή δειργασία καθορίζοντας την απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης αποτελούν σύγχρονη ανάγκη λόγω και της ολοένα και μεγαλύτερης επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Εξάλλου η αλόγιστη χρήση και και εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης της κοινωνίας οδηγούν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Με την έννοια αυτή προκύπτει η σημασία των τεχνολογιών κατεργασίας του νερού.
Για την κατανόηση και εμβάθυνση των διεργασιών που συζητούνται στο μάθημα απαιτούνται βασικές γνώσεις διαφόρων επιστημονικών πεδίων του μηχανικού. Ο ποιοτικός έλεγχος του νερού και η επιλογή της μεθόδου επεξεργασίας για την επί
Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής, αποτελεί το βασικότερο είδος διατροφής ενώ αποτελεί την απαραίτητη πρώτη ύλη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και της δευτερογενούς παραγωγής όπως η βιομηχανία. Ως φυσικός πόρος το νερό συμμετέχει σε κάθε παραγωγική - αναπτυξιακή δειργασία καθορίζοντας την απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης αποτελούν σύγχρονη ανάγκη λόγω και της ολοένα και μεγαλύτερης επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Εξάλλου η αλόγιστη χρήση και και εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης της κοινωνίας οδηγούν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Με την έννοια αυτή προκύπτει η σημασία των τεχνολογιών κατεργασίας του νερού.
Για την κατανόηση και εμβάθυνση των διεργασιών που συζητούνται στο μάθημα απαιτούνται βασικές γνώσεις διαφόρων επιστημονικών πεδίων του μηχανικού. Ο ποιοτικός έλεγχος του νερού και η επιλογή της μεθόδου επεξεργασίας για την επί
Πληροφορίες
Προτεινόμενα συγγράμματα
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ (Σταμάτης Α. Αυλωνίτης) Εκδόσεις ΙΩΝ
2. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ (Μανασσής Μήτρακας) Εκδόσεις Τζιόλα
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ (Σταμάτης Α. Αυλωνίτης) Εκδόσεις ΙΩΝ
2. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ (Μανασσής Μήτρακας) Εκδόσεις Τζιόλα
Βασικές έννοιες διαχείρισης υδάτινων πόρων. Κατανάλωση νερού, πηγές νερού, φυσικές και χημικές ιδιότητες νερού. Μέθοδοι απολύμανσης νερού. Επικαθίσεις αλάτων. Διεργασίες επεξεργασίας πόσιμου νερού. Αφαλάτωση με απόσταξη, εξαέρωση, ηλιακή εξάτμιση, ηλεκτροδιάλυση. Αφαλάτωση με αντίστροφη όσμωση: διαμόρφωση στοιχείων μεμβρανών, μελέτη λειτουργίας μεμβρανών, σχεδιασμός εγκαταστάσεων αφαλάτωσης με αντίστροφη όσμωση. Υπερδιήθηση και μικροδιήθηση.