Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εργασίας (2601 Πρόγραμμα ΤΕΙ)

Κωνσταντίνος Γεωργάκας

Περιγραφή

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ώστε να κατανοήσουν τις σχετικές απαιτήσεις της εργατικής νομοθεσίας, να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, να αντιμετωπίζουν με ορθό τρόπο προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια εργασίας, καθώς και να γνωρίζουν υποχρεώσεις και δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε σχετικές καταστάσεις. Έτσι, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο και που να ανατρέξει σε ότι αφορά στα σημαντικά θέματα για την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας.

Σκοπός του μαθήματος
Οι διαλέξεις της Θεωρίας βρίσκονται αναρτημένες σε μορφή ppt και αποτελούν το κυρίως υλικό για την εξέταση του μαθήματος. 
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση της γνώσης των καθηκόντων του Τεχνικού Ασφαλείας και των κινδύνων που εμφανίζονται στην εργασία. Ελάχιστη απαίτηση είναι η κατανόηση των βασικών κατηγοριών κινδύνων. 

Ενότητες

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια εργασίας: κατανόηση αντικειμένου, εργατική νομοθεσία ως απαίτηση ε-ναρμόνισης με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ρόλος του κράτους, δομή, συγκρότηση και υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που ασχολούνται με την εφαρμογή της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας), εργατικό ατύχημα, επαγ-γελματική ασθένεια, διάκριση επιχειρήσεων σε μικρής μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. 
  • Θεσμικές απαιτήσεις εναρμόνισης με την νομοθεσία ασφάλειας και υγείας εργοδοτών: επιχειρήσεων (ορισμός τεχνικού ασφάλειας, ιατρού εργασίας, σύνταξη γραπτής εκτίμησης κινδύνου, βιβλίο εγγράφων συμβουλών και υποδείξεων) και τεχνικών έργων (ορισμός επιβλέποντα μηχανικού και συντονιστή μέτρων ασφάλειας και υγείας, γνωστοποίηση έργου, ημερολόγιο μέτρων ασφάλειας, σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας). 
  • Εφαρμογή στην πράξη της νομοθεσίας για θέματα ασφάλειας και υγείας σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους επιχειρήσεων: ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο χώρο εργασίας, ασφάλεια και στερεότητα κτηρίου, μικροκλίμα (οροφές, δάπεδα, φωτισμός, αερισμός), ενεργητική και παθητική πυρασφάλεια, χημικός κίνδυνος (ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών, ασφαλής σήμανση, αποθήκευση), μέσα ατομικής προστασίας (απαραίτητος εξοπλισμός ανάλογα με το είδος της εργασίας, όπως κράνος, ειδικά υποδήματα και φόρμες, μάσκα προστασίας αναπνοής, ωτασπίδες), αντιμετώπιση βιολογικών κινδύνων (χώροι βιολογικών καθαρισμών, Χ.Υ.Τ.Α., νοσοκομεία), αντιμετώπιση θορύβου, ασφαλής σήμανση, οδεύσεις διαφυγής, ασφαλής εργασία με μηχανολογικό εξοπλισμό και προστατευτικές διατάξεις, μηχανήματα έργου, απαιτούμενα πιστοποιητικά, άδειες χειριστών, εργονομία γραφείου, οθόνες οπτικής απεικόνισης, ασφαλής χειρισμός φορτίων προς αποφυγή μυοσκελετικών παθήσεων.  
  • Εφαρμογή στην πράξη της νομοθεσίας για θέματα ασφάλειας και υγείας σε τεχνικά έργα: αποφυγή ηλεκτροπληξίας και πτώσης από ύψος, ασφάλεια εκσκαφών, ασφαλής χειρισμός μηχανημάτων έργου, ασφάλεια εργασιών σε ικριώματα, περίφραξη οριοθέτηση εργοταξίου.  
  • Ανάλυση ειδικών θεμάτων ασφάλειας και υγείας: μέτρα ασφάλειας κατά την αποξήλωση στοιχείων αμιάντου, μέτρα ασφάλειας κατά τις εμπορευματικές μεταφορές, σύνδρομο άρρωστου κτηρίου.  
  • Μελέτη περίπτωσης: ανάλυση εργατικών ατυχημάτων και αιτίων πρόκλησης αυτών, διερεύνησή και αναγγελία τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ημερολόγιο