ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι (ΘΕΩΡΙΑ) (487103)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΙΣΔΟΥΝΗΣ

Περιγραφή

Στα πλαίσια του μαθήματος επιδιώκεται η εξοικείωση με την ψηφιακή λογική και η εμβάθυνση στη θεωρία και τη σχεδίαση ψηφιακών κυκλωμάτων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός συνδυάζονται βασικές γνώσεις δυαδικής λογικής, γνώσεις λειτουργίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, διαδικασίες σχεδίασης βασικών συνδυαστικών και ακολουθιακών κυκλωμάτων, καθώς και εφαρμογές αυτών. Η συνύπαρξη των παραπάνω γνώσεων μαζί με πλήθος παραδειγμάτων και ασκήσεων αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος γρήγορη εξοικείωση με χρήσιμες εφαρμογές των ψηφιακών κυκλωμάτων.

Το μάθημα έχει αντιστοιχιστεί με το μάθημα "Ψηφιακή λογική σχεδίαση" του προγράμματος σπουδών ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθήματα "Ψηφιακή σχεδίαση" και "Λογική Σχεδίαση" του προγράμματος σπουδών Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

Περιεχόμενο Μαθήματος

Εισαγωγή στα ψηφιακά συστήματα, λογικές πύλες και λογικά κυκλώματα, άλγεβρα Boole, λογικές συναρτήσεις και υλοποίησή τους, απλοποίηση λογικών συναρτήσεων με πίνακες Karnaugh

Αριθμητικά συστήματα (δεκαδικό, δυαδικό, οκταδικό, δεκαεξαδικό, μετατροπές μεταξύ αριθμητικών συστημάτων, συμπληρώματα αριθμών, αριθμητικές πράξεις) και δυαδικοί κώδικες

Ανάλυση και σχεδίαση (σύνθεση) συνδυαστικών κυκλωμάτων

Αριθμητικά συνδυαστικά κυκλώματα

Κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές

Πολυπλέκτες και αποπλέκτες (ή αποπολυπλέκτες)

Εισαγωγή στα ακολουθιακά κυκλώματα, μανταλωτές και φλιπ-φλοπ

Ασύγχρονοι απαριθμητές ή μετρητές

Καταχωρητές

Σύγχρονοι απαριθμητές ή μετρητές

Ανάλυση σύγχρονων ακολουθιακών κυκλωμάτων

Βοηθήματα

M. Mano, Μ. Ciletti, Ψηφιακή σχεδίαση (6η έκδοση), Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2018.

Μ. Ρουμελιώτης, Σ. Σουραβλάς, Ψηφιακή σχεδίαση: αρχές και εφαρμογές. Εκδόσεις Τζιόλα, 2013.

V. P. Nelson, H. Troy Nagle, J. David Irwin, B. D. Carrol, Ανάλυση και σχεδίαση κυκλωμάτων ψηφιακής λογικής, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2007.

J. F. Wakerly, Ψηφιακή σχεδίαση: αρχές και πρακτικές (5η έκδοση), Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2019.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Λάμπρος Μπισδούνης, Καθηγητής

e-mail: bisdounis@uop.gr

Τηλέφωνο: 2610 369293

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης

Η αξιολόγηση του μαθήματος διενεργείται με τελική γραπτή εξέταση.

Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος Ψηφιακά Συστήματα Ι (Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ) περιλαμβάνει τις 11 ενότητες που είναι ανερτημένες στα Έγγραφα της παρούσας ιστοσελίδας.

Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος Ψηφιακή Σχεδίαση (Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ) περιλαμβάνει τις πρώτες 7 από τις 11 ενότητες που είναι ανερτημένες στα Έγγραφα της παρούσας ιστοσελίδας.

Οι πρώτες 6 από τις προαναφερόμενες ενότητες αυτές καλύπτονται και από το υλικό (παρουσιάσεις θεωρίας και ασκήσεις) του μαθήματος του νέου προγράμματος σπουδών ΗΜΜΥ "Ψηφιακή λογική σχεδίαση", που έχει αναρτηθεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του eclass (https://eclass.uop.gr/courses/688).

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -